Saturday, September 22, 2012

A journey of my beloved man... the day he made his decision...

ila tak sure samada kami ada follower atau tak di blog ni...jadi ila pun tak tau samada org baca atau tak cerita ni...ehheheh ntah apa2 ayat mukadimah tapi serius tak tau nak start dari mana mende ni...yang ila tau kena tulis jugak untuk kenangan kami, kot kot la besok lusa leh jadi macam Jamie Oliver takpun Chef Wan ke...errr tak tak tu semua bukan idola kami...idola kami ialah Chef Ewald Notter dan Ron Ben Israel. dan lagi satu mestila Nigella...

ramai dah tau kan kitaorg buat business ni secara tak sengaja...mula2 buat kek untuk anak sendiri je pun...memang tau dari awal dating2 dulu poek mmg artistic and boleh draw tapi tak tau le pulak dia boleh draw atas kek guna icing...lepas dah pandai draw atas kek guna icing dia pun explore explore dan explore lagi..dan semuanya self thought aka belajar sendiri...so dari pada kek yg first gambar thomas untuk syahmi punya second birthday sampai la kek terakhir yg dibuat semalam untuk Wan Airis Media, semua nya adalah daripada perasaan dan attitude cuba cuba... Alhamdulillah Poek ni diberi oleh Allah SWT bakat semulajadi... jadi kebanyakan apa yang dia buat menjadi...menjadi je ye...bukan perfect...

so selepas beberapa tahun buat business cara part time, kami dapat Alhamdulillah semakin ramai customer... sampai tak cukup masa...ialah buat business cake bukan setakat buat cake and deco je kan...nak kena reply email customer, nak reply sms customer, nak angkat call,  nak buat quotation, nak sketch design, nak beli barang, nak update blog dan fanpage, nak assemble cake jika perlu, nak deliver cake jika perlu... tu tak termasuk tugas hakiki di office, tugas hakiki jadi parents pada dua budak kiut miut yang noti, tak termasuk jadi anak dan adik beradik dan sedara dan kawan2...masa memang mcm tak cukup je... lebih kurang tetiap hari bangun kul 4am atau 5am... sebab nak bake cake... cake perlu masak sebelum kami keluar pegi office. balik office lepas mkn malam n spend time dgn anak jap, poek terus masuk 'office' dia utk deco...sampai la pukul 11 or 12... kalau weekend kengkadang sbb tak nak hampa kan anak2 nak bawa jalan2 pergi taman permainan, so bersengkang mata lah dia buat kek...

pastu bila nengok2 balik hasil kerja kami..macam byk gak rasa tak puas hati... pastu tak byk variety...pastu kek tak canggih mcm Ron Ben Israel... takde skill macam Ewald Notter... pastu kami pun diskas dan borak...masa yang diambil untuk diskas dan borak ni ialah selama lebih kurang 2 tahun... berangan la nak buat business full time... nak sambung study buat diploma... masa tu kengkonon ila la yg nak buat diploma nya...tp bila fikir2 balik mcm x practical pulak... sbb poek lagi terror deco ni.... tapi takut nak buat keputusan...ialah kan kami kerja Alhamdulillah dah bagus, kerja kat company yang bagus juga...gaji bagus, benefit bagus sayang la nak berhenti... tp bila nengok kawan2 yg berjaya dan berani kejar impian sendiri terus rasa berkobar2... so nak mengumpul keberanian, mula la kami share idea nak berhenti ni pada kawan2 rapat, pada family... Alhamdulillah family ila memang support sbb diorg nampak kesungguhan poek dan viability of the business... kawan2 rapat ramai yang sokong... tak kisah la adik beradik tak support ke apa, poek ckp janji mak dia dah tau n percaya... ila tau mesti dia sedih jugak kan... kadang2 support yang diperlukan cuma la bila berjumpa tanya "haa cemana business awak?" cukup la kan...tp takpe takpe ramai lg dikeliling dia yang support cita cita dia...

then recently adik ila yang kedua (angah) bukak spa di setiawangsa.... masa tu dia nak jugak bukak spa...sila la ke spa The Bunga di Taman Setiawangsa ye... angah ckp "mmg ramai org tak support aku sbb huge investment but this is what i want...i rather fail than not trying at all"... masa tu berdezup kat dlm hati n fikiran kami....kenapala kitaorg kurang berani ni.... lepas tu kami pegi Umrah, balik umrah tu dapat pelarasan gaji... gaji ila naik byk gak... gaji poek naik sikit je... poek pun ckp "maybe this corporate world ni memang not for me la"... so mcm ada sign gak tu kan...iye la 2 sepanjang 2 thn ni mmg tak putus mintak petunjuk dari Nya tp takde lak dpt mimpi ke apa... pastu kan selama ni Poek bercita cita nak ke Notter School of Pastry Arts di Florida... course 6 bulan tp study fees dah USD20k....huhuhu camne nak pergi kan... 

then lepas balik umrah tu, poek dok browse browse pasal nak buat diploma ni le, sekali ternampak yang Chef Ewald Notter nak dtg ke Malaysia on coming November... 3 hari je course nya..."Sugar Arts"...tp ni ler yg memang poek nak belaja sgt from Chef Notter so lagi sekali poek ckp "tak mampu nak ke sana, tetiba Chef Notter dtg sini"... so sebagai wife dan bestfriend, saya sangat memahami yang inilah benda yang betul2 dia nak buat dan explore... so dia pun sign up class utk Chef Notter dan InsyaAllah December 2012 kalau takde aral melintang dia akan buat Diploma in pastry Arts dia Academy errr lupa nama...tapi di KL je la...course pun RM20k je and not USD20k... ada yang sceptical bila poek kata nak buat diploma, ialah mcm nak turun kan level education dia sendiri kan.. ialah tapi bak poek ckp dlm surat resign dia, dia akan venture into business yang totally not his area of expertise so memang patut la dia belajar dari awal, iye la heheh dulu dia ala2 creative director yg background nya Film and Animation and tetiba buat kek le pulak kan :p... 

DAN, secara rasmi nya dia pun resign la dari company tercinta ni setelah hampir 10 thn berkhidmat... for certain people memang sayang la sbb gaji dia Alhamdulillah ... tapi kami percaya rezeki itu dari Allah SWT...sebagai hambaNya, kita perlu berusaha dan berdoa....selebihnya hanya Dia yang tau... ada few things yang dlm perancangan kami... tak boleh nak reveal di sini dulu sbb tak sure bila ianya akan terlaksana.... Cita cita poek memang besar... ila dan anak2 doa kan dia berjaya, doakan dia diberi kesungguhan dan ketabahan mengharungi cabaran...

the moment dia berhenti kami buat satu status dia FB, Fishie kawan baik kami commented "its not easy but its a beautiful journey".... InsyaAllah... At the moment he is still woking with the company, ehheh kena serve 3 bulan kan. lepas tu insyaAllah November ni dia akan masuk 3 days course dengan Chef terkemuka dunia...selepas tu InsyaAlla dia akan proceed dgn diploma... tentang perkara nak buka kedai, memang ada dalam perancagan tapi bukan la dlm masa terdekat...

from time to time, he will jot his journey here... heheh so stay tune whoever yang rasa nak follow the journey...  Thanks all for supporting us...

ok gambar last ni gambar selingan je ye...ni Poek dgn Datin Azrene (isteri wife Dato' Fadzley) in recent event...insyaAllah nanti ila update tentang yg ni pulak ye...

XOXO,
ila

20 comments:

Leila Daniel said...

baca ni http://cdn.bdlive.co.za/images/books/Like%20A%20Virgin.jpg

ila de cute said...

tq beb

Zain Ismail said...

Thousands journey start from a first step.. pray to Him.. the most support ever works for everybody just a matter late or fast. Good luck..!!!

ila de cute said...

Zain, thanks for your support. heheh kawan lama yg byk support, btw ur story really inspire us :)

Mummy Iswatie said...

We know ila n poek boleh berjaya

AdanyaKauUntukku said...

all the poek n ila.......

Eleen Hashim said...

Good job Ila & Poek. All the best. U will never regret the decision of being the boss of your own.Sky is the limit!

Eleen Hashim said...

Good luck & all the best
U'll never regret the decision to be the boss of ur own.Sky is the limit!

nadya.s said...

illa dan poek,

its about time and nad tumpang happy n teruja. you guys make great team and Poek, insyaAllah..dengan born-talent dan semangat dia, boleh tu. positive attitude, dan usaha, baby steps utk kearah kejayaan.

tak semua org mampu buat keputusan mcm ila+poek, lagi2 bila dah terbiasa makan gaji dan 'selesa' .. but you guys mmg menjadi sumber inspirasi.

Nad doakan yang terbaik..dan terus ber'doa utk korang semoga berjaya dalam adventure ini dan berjaya k.. :)

hugs,
nads.

ila de cute said...

Watie, tq so much debar... Doa kan ye n please keep supporting us.

ila de cute said...

Adanyakauntukaku, tq so much dear.. Heheheh btw nanti i cuba buat signature ya u ajar tu ye

ila de cute said...

Eleen, i tau u ckp mcm tu based on your experience kan? Itu ler org ckp the Sky is the limit , we hope we will be able to touch the star one day. Thanks so much for ur support and Kalau nak order kek strawberry shortcake bgtau la...hehe

ila de cute said...

Nad, heheheh thanks so much babe, rasanya belum sampai tahap boleh inspire anyone lg. Tp memang betul, we both mmg dah comfortable dan keadaan before take that decision. Heheheh kira skrg ni mmg stretch to the limit la, please keep supporting us ye.

Rai said...

bagus kak.. berani.. rai masih tak berani lg.. hehehehehe.... tp impian ke arah tu ada.. smpi kekadang berkata dgn hati, nape awal2 dulu xamek course bakery.. hehehehehehehhe

Miss Moon said...

Insyaallah Ila

Kami semua akan support u olsssssssssss

kowang ada ramai yg berdiri di belakang kowang ....

all the best poek n Ila ...I know kowang ley buat .........caiyook

mamalisa said...

Hi Ila, All the best utk Ila dan Poek..selama ni jadi silent reader jer x pernah komen tapi selalu gak bukak blog ni segarkan mata tgk cake yg cantik cantik..anak saya pun suka, kalau ada jodoh mmg nak tempah dgn Ila one fine day ya..

So all the best for you and Poek..
InsyaAllah dgn kegigihan korang pasti berjaya! :)

The Bunga said...

Good luck my bro inlaw! Nanti dah success selalu le sponsor kek utk kitaorg tau.

Muhammad Fuad said...

thank you very much everyone for supporting us. InsyaAllah, we'll be doing our very best for this.. pray for our success please..

ila de cute said...

thanks all... suka suka suka bila ramai yg support... rasa kuat sket semangat...

Zatil said...

Subhanallah..with such talent, insyallah ada kejayaan. Wishes the both of u the best.. :)