Sunday, March 18, 2012

Buttercream drawing

Few of our latest cake using buttercream drawing... many people asked me, why the price of my buttercream icing is a bit pricey than those selling in other shops outside...to be honest it because of the workmanship...each and every cake will be drawn using free hand technique and not a transfer technique. and each and every easily took around 1 hour to 3 hours of drawing which depending on the design... Thanks to Allah for giving my husband the ability and natural talent.


To my customers, thanks so much for the trust given...

Sesi luahan perasaan (iye mesti org kata saya emo, tp saje saya nak tulis sbg kenangan saya di masa depan)
few weeks back, a customer commented "kalau kek mcm ni saya boleh beli kat kedai je" due to the miscommunication issue. she wanted a "cake color color" and I assume its a rainbow marble and not rainbow layer with the budget given ...its a last minute order with special edible image (bila ada special edible image sebenarnya ada extra cost untuk printing di situ terutamanya bila last minute)...i quoted her with a 1 recipe cake tp sebab rasa kesian pulak anak dia nak sgt sgt kek tu, i did upgraded the cake, make it slightly bigger...hubby did drawn a sea creatures. normally we didnt do delivery to customer, but it so happen my husband also has something else in "this place" so he delivered the cake at no cost to this lucky lady. we thought we made her happy because we accepted her
last minute order, we did upgraded her cake and delivered her at no cost... BUT she commented "cake rendah macam ni saya boleh beli kat kedai mana2 je, saya nak yg tinggi" ... and she did mentioned this more than 5 times. if u were in our shoes? what do you do??

ikhlas saya beri kan kek itu secara percuma pada customer td...supaya duit yang dia dah reserve kan utk bayar kek saya tu boleh dia beli kek dikedai sebagai mana dia ckp byk kali yg lebih baik dia beli kek di kedai.

To be honest, saya terima order kek dari dia sbb saya kesian bila dia bgtau anak dia cuma nak order kek dari saya sbb dia makan di rumah kawan nya... dan niat saya masa tu cuma nak menggembirakan hati anak kecil tu...pengajaran buat saya, lepas ni communication kena clear supaya tak ada customer kecewa lagi... saya terima semua comment yang diberi sebab saya tau saya boleh memperbaiki lagi kek kek saya dengan comment comment membina...

saya selalu fikir dan ingat Allah SWT anugerahkan bakat semulajadi kepada suami saya untuk deco cake cantik dan saya tau serba sedikit utk bake supaya kami dapat menggembirakan ramai anak2 kecil dan juga kawan2, keluarga dan ramai orang di keliling... cerita di atas tu hanya sedikit dari rasa sedih dan terkilan sedang kan banyak lagi perkara2 baik dan menyeronokkan berlaku sepanjang kami jual kek ni yang perlu saya kenang.... contoh macam hari ni kak fazz (regular customer) hadiah kan saya lip gloss yang cantik sewaktu dtg ambil kek nya... bawah ni kek kak fazz, Alhamdulillah kak fazz suka dan happy sangat... terima kasih kak fazz.

12 comments:

Zatil said...

Hi Ila..ur silent admirer finally speaks :)

I love ur cakes and its a habit to stop by every time before i start on my cake project..ur cake are lovely and each and every cake must be done carefully..

I have just started baking and caking..and i just totally understands your 'emo'..

Yes, customers are always rite..but those difficult customer sometimes treat us like 'nothing'..they dont know what they want, they request for discount (real cheap..carrot cake with walnuts + full fondant + flower deco at RM80!), and they expect a great cake you..

Please, dont let a stupidity of a person ruin/stop ur passion in cakes..

Keep up the excellent work..

ila de cute said...

Dear Zatil,

Ohhh am flattered to know that we have an admirer out there (sambil muka blushing malu...auwww)

you are right, sometimes they want really cheap BUT in the same time they cant compromise the quality... we are just a normal human being, still have feeling kan... its sad sometimes if people dont appreciate the artwork, time consumed and effort...

But hopefully it wont stop us for making more and more delicous and beautiful cakes because I beleive there are many people out there appreciate the effort.

u too dear, keep up your excellent work...amaze with your talent of making many types of cake.

Zatil said...

Hi Ila, well said!

Dont let a small bumper slow you down yer..keep on moving!! Ur cakes & talent are SUPER!!

AbbotCottage said...

lahai sabar je la ila...kita diam tak bermakna kita kalah. Syukur alhamdulillah, Ila masih waras dalam menerima dan berhadapan "manusia" jenis begitu.

Miss Moon said...

ilaaaaaaaaaaaaa

ada gaks org camtew ....

pas nih jgn la org tew tgk kat blog org ke FB org letak kek cantek dia pun nak camtew pastuh duk sebuk nak kata beli kat kedai bagai ...better pegi S recipe ke kedai kek ....senang tak yah susah kan org

kadang ai pun tak paham Ila ...org tempah kek dia pun nak tempah kek pastuh tak puas hati pastuh bising kan ....hishhhhhhhhhhhh

saba Ila ini semer dugaan kay

i support u

AdanyaKauUntukku said...

Hi iLa...

I'm iLa..remember?
tak ingat pun tak pe...
small the matter..huhuhu..

but i love ur cake very much
lepas ni nak order layer cake plak
sbb tgk comei giler..

for that person
tak pelah.....
mungkin ada hikmah di sebalik kejadian...

no worries ok..
banyak lagi customer akan datang...
selagi kite ikhlas...

happy cake'ing!!

ila de cute said...

abbotcottage,

ehhehe betul betul betul...diam tak bererti kita kalah.. mengaku salah untuk menjernihkan keadaan lebih baik dari terus bertegang kan... takpe la rezeki si dia tu...i redha..

ila de cute said...

moon,

tu ler ragam org lain2 kan... heheh asam garam penjual macam tu ler kan.. insyaAllah sama2 la kita terus berusaha..

ila de cute said...

ila,

ni ila yang order cake bawa ke KFC ke?? errr ke salah?? anyway thanks for visiting my blog :)

Faz said...

As-salaam Ila,

Sorry tht u hv to encounter org mcm tu. It's ok dear, kita mencari keredhaan yg Maha Esa, bukan dari org tu. Tapi if it was me, I wld give my biggest smile, say sorry sarcastically tht she's unhappy with the cake, return the money to her and go home with the cake :D. Biar dia sort out cake lain....hehehee.

ila de cute said...

Faz,

itu ler kan kalau ikut hati macam nak ambil balik kek tu tp kesian plak kat anak dia tu... huuuhuh

~Mami Little Hero~ said...

Kalau dia baca ni mesti dia termalu sendiri (kalau dia ada perasaan itu) tapi kalau terus bongkak bodoh sombong tak tau la kan... yang customer tu pun satu cakap lah betul2 nak cake rainbow tingkat2 7 lapis so senang u faham kan. ni tak kek colour2. aiseh!

Btw, im ur silent reader. just love ur cakes... nanti balik malaysia surely nak tempah satu for my son. Insyaallah.

Farah