Saturday, May 28, 2011

I've made mistake

I've made mistake... a huge mistake actually...

this is a about a special cake that i've made for a special friend. when me started learning how to bake cake 4 years ago, semua sebab nak buat cake utk syahmi... syahmi punya first bday, the cake ordered from Tracey. then on syahmi second bday, me just buat simple choc cake with a topping of choc ganache. then daddy drew sponge bob...then kengkawan nengok and mula request a simple cake like that for them..and thats how the business started...

few years down the road, kami jumpa ramai customer an dkawan baru..tak pernah terniat nak jadi kan ni full time business pun... then kak zan yg dah duduk US for good encouraged me n poek utk buat betul2...kak zan suggested we further study on sugar art, kak zan siap cari kan univeristi and offer poek to stay with her family kat Virginia... that was last year... tp last November bila aruah abah ila sakit for 25 days dan lepas tu meninggal, kami fikir balik..family is more important, ila ada mak lagi...poek pun ada parents...kalau kita pegi belaja jauh jauh dgn financial yg kurang stabil, in case anything happen, macamana nak balik jenguk family.. kak zan terus bg support, buying us lots of things..sampai kadang kadang kami risau, alamak mahal nya brg ni... then ada satu kali kak zan shipping brg utk baking kami, tergamam jugak nengok harga nya... then kak zan ckp jgn risau, buat kan kak zan 1 kek , tolak 3 suku dari hutang kami dgn kak zan... until today, masih ada hutang dgn kak zan utk shipment brg2 yg first batch ni...

the cake we've made, we've sent it to gathering kawan2 kak zan... kak zan love the cake and so do us. one day ada 1 customer email ila gambar 1 kek yg dia ckp org tiru ila... to be honest kami sedar diri, siapa la kami utk ditiru kan. in the same time masa tu ayah kak zan tengah sakit tenat, walaupun tu ayah kak zan, tp ila pulak yg risau lebih2... and hari yg sama ayah kak zan meninggal... tp entah la, i've lost my mind and acted stupidly, i did letak gambar that cake kat my fb ... i've made huge mistake... the decorator of the cake really frust sbb itu idea dia sendiri but she is a very nice lady yg sudi maafkan ila...Alhamdulillah walaupun dia ada mentioned forgiven but not forgotten... she is indeed bagitau dia tak nak panjang2 kan perkara ni, Ila sungguh kagum dengan sifat2 dia yang memaafkan dan siap bagitau ila yang dia bukan jenis suka memanjang2 kan perkara sebegini, ila betul betul kagum dengan sifat dia yang mulia macam tu dan ila doa sgt2 ila juga mempunyai sifat2 terpuji seperti dia.... so before she requested it, i apologized her publicly in my fb. tp iye la kan nasi dah jadi bubur. sesungguh nya dia memang mempunyai sifat2 mahmudah yg terpuji.

its a great lesson to me... i kept crying and felt very guilty for what had happened. tp betul la kan org ckp, sekali kita buat salah walaupun tanpa disengajakan ianya akan beri kesan dan keburukan yang berpanjangan... walaupun the nice lady cakap dia dah maaf kan, ila yg rasa bersalah...setiap kali sebelum tidur, ila doa sgt the nice lady sudi maaf kan ila dengan sepenuh hati dan ikhlas, ila doa dan harap one day ila dan the nice lady can be friends. dia baik dan berfikir dgn bijak, ila harap ila dapat belajar dgn dia. tapi sebagai org yg bersalah ila tak boleh harap kan apa2. ila yang bersalah.

insyaAllah, ila akan cuba utk jadi manusia yg lebih baik. Aruah Abah pernah cakap, manusia yang baik bukan la manusia yang tak pernah buat silap, tapi manusia yang belajar dari kesilapan nya. Ila ni memang jauh dari baik, tapi ila doa sgt2 ila akan menjadi manusia yg lebih baik dan lepas ni akan berpikir dahulu sebelum mengeluarkan sebarang pendapat. Aruah Abah ckp dulu, kalau kita buat silap dan mengakuinya, dan sekiranya masih dianggap bersalah, its beyond our control jadi kita kena redha sbb kita yg bersalah.

ila tak tau samada that nice lady baca atau tak blog ila ni, mungkin x, tapi ila harap lepas ila luah kan semua ni kat blog, ila akan rasa lebih lega sbb dah lama pendam ni... pendam rasa bersalah dan anggap perkara ni dah selesai tp selagi ila tak luah kan, selagi tu hati ila tak senang...rasa dah tak tertanggung nak pendam sendiri...

InsyaAllah, ila dan poek akan mengerjakan umrah july ni... dah niat lama nak pergi umrah... makin dekat nak pergi makin takut rasanya... kalau berdosa dgn Allah, org kata senang nak dpt keampunan sebab Allah SWT Maha Pengampun dan Penyayang, tp kalau berdosa dgn manusia susah... ila doa siang malam that nice lady sudi maaf kan kesalahan ila.

Untuk that nice lady dan owner cake tersebut, dengan seikhlas hati ila minta maaf di atas ketelanjuran perbuatan ila yang melampau. Hanya Allah SWT yang mampu membalas kebaikan kalian yg sudi maaf kan saya. Untuk the nice lady decorator, ial memang nak belajar dari awak untuk jadi lebih baik dan mulia. InsyaAllah ila akan terus berdoa.

Untuk Kak Zan, takziah atas pemergian aruah ayah kak zan dan terima kasih atas all your support.

To my hubby, tq sayang sebab sudi dengar luahan perasaan saya ni setiap hari... kesian awak kan, asyik kena dengar saya cakap benda yg sama setiap hari.

To all customer, I hope the mistake I've made akan menjadikan kan I a better person, doa kan ye...

4 comments:

happy2gether said...

Salam Ila...I understand your feeling and since both of us are worriers, we can't help then worrying n it will worsen when we made a mistake...

Ila, I know you feel guilty even though you have apologized...try to let it go and forgive yourself...you've done your part...selebihnya berdoa kepada Allah swt utk dia maafkan awak sepenuhnya dan semoga perkara sebegini tidak berlaku lagi. Kita pun mmg tak sangka kebetulan seperti ini boleh terjadi, yg penting awak dah menyesal,telah meminta maaf dgn org berkenaan dan secara terbuka meminta maaf...

We will always be there for you Ila...insyallah ini sbg pengajaran buat kita semua. Hugs.

ila de cute said...

Mai, thanks so much for your support...heheh ila n mai the worriers... still remember what doc fazul always called me last time, ila the worrier...

it is indeed a lesson for me...

salwa_bee said...

salam k ila, am adoring u for the gut to share this story in ur blog. nevertheless, Allah is the most forgiving.

its a good lesson learnt to me too :)

look forward to order from u again,
salwa

ila de cute said...

Salwa,

Thanks so much for your support dear :)